مقدمه
بهترین گرایشهای رشته مدیریت برای آینده شغلی موفق کدامها هستند؟ آیا برای ادامه تحصیل گرایش مهمتر است یا دانشگاه؟ اولویتبندی گرایشهای مدیریت بر چه اساسی تنظیم میشود؟
بدون تردید مدیریت یکی از مهمترین رشتهها برای حل مشکلات سازمانها و پیشرفت جامعه است. تمامی واحدهای بزرگ و کوچک نیازمند یک مدیر توانا هستند. حتی مدیریت در زندگی فردی هم نقش مهمی دارد و ما همواره در حال مدیریت کردن مسائل مختلف هستیم. مدیریت تا حدی امری ذاتی بوده و تنها آموختن مواد درسی رشته مدیریت کافی نیست؛ چرا که مدیران بسیاری با موفقیتهای چشمگیر وجود دارند که آموزش تخصصی در این حوزه ندارند. البته در نظر داشته باشید که از میان هزاران مدیر تنها نمونههای اندکی میتوانند بدون کسب دانش در رشته مدیریت گامهای موفق در این زمینه بردارند و به همین منظور برای تشخیص راه درست و تصمیمگیریهای دقیق، نیازمند یادگیری دانش و مهارتهای مدیریتی هستند. همانطور که آگاه هستید مدیریت دارای گرایشهای مختلف بوده و افراد با توجه به تواناییهای خود میتوانند بهترین گرایش را برای کسب دانش انتخاب نمایند.
دانش مدیریت برای اولین بار در اواخر قرن نوزدهم میلادی مطرح شد. برخی مدیریت را هنر و عدهای دیگر آن را علم میدانند. در دیدگاه غالب امروز، ترکیبی از این دو است. گستردگی دامنه مدیریت و ماهیت پویای آن سبب شده است که نتوان به سادگی مدیریت را تعریف کرد. مدیریت پروسهای است جهت برنامهریزی، سازماندهی، هدایت، رهبری، کنترل تلاشها و دستیابی به اهداف سازمانی. در حال حاضر مدیریت مجموعهای از علوم مختلف از جمله جامعهشناسی، روانشناسی، اقتصاد، ریاضیات، آمار و … است. در ایران رشته مدیریت با شاخههای متعددی نظیر مدیریت بازرگانی، مالی، فناوری اطلاعات، دولتی، گردشگری، صنعتی، تکنولوژی، کارآفرینی و … تدریس میشود.
بهترین گرایشهای رشته مدیریت از جهات مختلف
بهترین گرایشهای رشته مدیریت از جهات مختلف باید مورد بررسی واقع شوند؛ چرا که افراد براساس اهداف و تواناییهای خود رشتههای مختلفی را در کارشناسی ارشد به عنوان بهترین گرایش در نظر میگیرند. هر رشته نیاز به تواناییهایی برای موفقیت دارد که کارشناسی ارشد مدیریت هم از این قاعده مستثنا نیست. از جمله مهمترین تواناییهایی که یک دانشجو در رشته مدیریت باید داشته باشد قدرت رهبری، روابط اجتماعی، اعتماد به نفس، قدرت بیان و تجزیه و تحلیل قوی است. توجه داشته باشید که بهترین گرایشهای رشته مدیریت از نظر هر فردی متفاوت است. برای مثال بهترین گرایش مدیریت برای اپلای با بهترین گرایش برای آینده شغلی مناسب تفاوتهای چشمگیری با یکدیگر دارند. فارغالتحصیلان رشته مدیریت پس از کسب تجربیات کافی میتوانند در سطوح بالای سازمان مسئولیتهای بیشتری را عهدهدار شوند. همچنین میتوانند در کارهای تحقیقاتی و پژوهشی مشغول بهکار شوند.
فراموش نکنید که مهارت و علاقه از دلایل اصلی برای موفقیت و پیشرفت شما در آینده به شمار میرود. افرادی که قصد اپلای را دارند، تنها تحصیل در بهترین گرایش رشته مدیریت را نمیتوانند ملاک موفقیت در نظر بگیرند. رزومه و مهارتهای شما میتواند در آینده شغلی شما بسیار تاثیرگذار باشد. پس پیشنهاد میشود علاقه خود را کاملا نادیده نگیرید این مسئله تاثیر به سزایی در سوابق درخشان و معدل بالاتر و در نهایت غنیتر شدن رزومه خواهد داشت.
بازار کار ارشد مدیریت
بازار کار کارشناسی ارشد مدیریت سرشار از فرصت بوده و به خصوص افرادی که در رشتههایی مثل مدیریت کسبوکار، مدیریت مالی و بازرگانی به تحصیل پرداختهاند به راحتی میتوانند پس از فارغالتحصیلی شغل مناسبی را پیدا کنند. فارغالتحصیلان مدیریت کسبوکار باید تحلیلگران قدرتمندی باشند چرا که از رایجترین مهارتهای این رشته، تحلیل اطلاعات توسط مدیران است. البته رشتههای دیگر مثل فناوری اطلاعات و کارآفرینی هم به دلیل رویکرد نو به آنها، دارای فرصتهای شغلی جذابی هستند.
در حال حاضر سازمانهای متعددی سعی بر آن دارند تا در مقایسه با رقیبان خود بتوانند با کمترین هزینه و بالاترین کیفیت محصولات و خدمات خود را عرضه کنند. از نیازمندیهای تمامی سازمانهای خدماتی و شرکتهای تولیدی تسلط بر دانش مدیریت است. مدیران لایق میتوانند در شرایط و حوزههای مختلف با اتکاء بر دانش و تخصص خود بهترین تصمیم را بگیرند. افراد با انتخاب بهترین گرایش رشته مدیریت که با روحیات و تواناییهای آنها متناسب است و کسب مهارت و دانش در حوزههای مدنظر، میتوانند در مدت زمان کوتاه توانایی و قدرت مدیریت یک مجموعه را به دست آورند.
آینده شغلی کارشناسی ارشد مدیریت
گرایشهای رشته مدیریت هر یک در حوزه منحصر به فردی کاربرد دارند. به همین منظور فرصتهای شغلی، متنوع و متفاوت است. توجه داشته باشید که رشته مدیریت میتواند یک موقعیت بسیار استرسزا و با مسئولیتهای سخت را برای شما به دنبال داشته باشد. برای مثال اگر در دفتری مشغول به کار هستید که به صورت مستقیم با کارمندان در ارتباط هستید و یا به عنوان مدیر بازرگانی بایستی در سفرهای کاری و ماموریتها حضور داشته باشید باید تمام سختیها و مسئولیتهای کاری را به عهده بگیرید.
عناوین شغلی مختلفی را میتوان برای فارغالتحصیلان مدیریت نام برد از جمله:
- حوزه واردات و صادرات
- مدیر مالی
- مدیر بازاریابی
- مدیر منابع انسانی
- مدیر و کارشناس حوزه استراتژی
- مدیر تولید
- فعالیتهای پژوهشی
- بخش تحقیق و توسعه سازمانها
- مشاغل مرتبط با بورس و مدیریت سرمایهگذاری و ریسک
- بازاریابی دیجیتال
- حوزه فناوریهای سازمانی
- کارشناس أمور جذب و استخدام
- و …
گرایشهای رشته مدیریت در دانشگاههای معروف ایران از جمله صنعتی شریف، دانشگاه تهران، علامه طباطبایی، شهید بهشتی، تربیت مدرس و … ارائه میشوند. علاقهمندان به تحصیل در گرایشهای مدیریت بهتر است اطلاعاتی از کارنامه قبولی رشته مدیریت در گرایشهای مختلف را به دست آورند و سپس با برآورد تواناییهای خود با هر یک از گرایشها، بهترین و مناسبترین رشته را برای ادامه تحصیل انتخاب کنند.
برخی از بهترین گرایش های رشتههای مختلف مدیریت در مقطع کارشناسی ارشد:
رشته | برخی گرایشها |
مدیریت بازرگانی | بازاریابی، مدیریت استراتژیک، تجارت الکترونیکی، بازاریابی بینالمللی |
مدیریت مالی | مدیریت مالی، مهندسی مالی و مدیریت ریسک، بانکداری |
مدیریت کسبو کار (MBA) | مدیریت کسبوکار |
مدیریت فناوری اطلاعات | سیستمهای اطلاعات پیشرفته، کسبوکار الکترونیک، هوشمندی کسبوکار |
مدیریت دولتی | توسعه منابع انسانی، بودجه و مالیه عمومی، مدیریت تحول |
مدیریت صنعتی | تحقیق در عملیات، تولید و عملیات، مدیریت کیفیت و بهرهوری |
مدیریت منابع انسانی | مدیریت استراتژیک منابع انسانی، مدیریت عملکرد و بهرهوری منابع انسانی |
مدیریت کارآفرینی | کسبوکار جدید |
گرایشهای مهم هر رشته مدیریت در جدول بالا ذکر شد. در میان آنها رشته MBA رشد قابل توجهی در سالیان اخیر داشته و رفته رفته بازار کار بسیار مناسبی در میان سازمانها و استارتآپها پیدا کرده و افراد زیادی از این رشته جذب آنها میشوند و یا کسبوکار خود را ایجاد میکنند.
از دیگر رشتههای پرطرفدار میتوان به مدیریت مالی و بازرگانی اشاره کرد که هر سال بیشترین متقاضی را از میان شرکتکنندگان کنکور کارشناسی ارشد مدیریت دارند. افرادی که به مباحث بازاریابی، فروش، تفکر استراتژیک، مباحث بازاریابی دیجیتال، واردات و صادرات و … علاقهمند هستند بیشتر به سمت بازرگانی رفته و افرادی که توانایی محاسباتی، قدرت تجزیه و تحلیل و مباحث سرمایهگذاری و ریسک دارند، به مدیریت مالی علاقه بیشتری میدهند. بازار کار هر دو رشته بسیار مناسب است و با کسب مهارتهای مکمل در کنار تحصیل و شبکهسازی ارتباطی مناسب، به راحتی میتوان در قسمتهای مختلف شرکتهای گوناگون شغل مناسبی پیدا کرد.
اگر به فعالیت در فضای تولید، صنعت و کارخانهها علاقهمند هستید قطعا مدیریت صنعتی منتظر شماست؛ هر کارگاه، کارخانه و مجموعه تولیدی به دنبال فردی است که بتواند برای آنها کارایی و اثربخشی را به ارمغان آورد.
کنکور ارشد مدیریت
برای شرکت در کنکور ارشد مدیریت نیازی به داشتن مدرک کارشناسی مرتبط با رشته مدیریت نیست. به همین منظور تمامی فارغالتحصیلان در رشتههای مختلف از دانشگاههای عالی کشور میتوانند در کنکور ارشد مدیریت شرکت داشته باشند. داوطلبان هر یک از گرایشهای امتحانی با در نظر گرفتن سرفصلها و ضرایب دروس امتحانی به سوالات درج شده در آزمون کارشناسی ارشد پاسخ خواهند داد. پیشنهاد ما این است که به دنبال بهترین گرایشهای رشته مدیریت، تواناییهای خود را نادیده نگیرید؛ چرا که ممکن است توانایی شما در یکی دیگر از گرایشهای مدیریت باشد و شما فقط از یک جهت، مثلا شغل و درآمد به دنبال بهترین گرایش باشید و در نتیجه در آینده خود با مشکلاتی از جمله عدم مسئولیتپذیری شغلی و سرخوردگی مواجه شوید.
سوالات متداول
بهترین گرایشهای رشته مدیریت کدامها هستند؟
اگر بخواهیم بر اساس بازار کار فارغالتحصیلان رشته مدیریت به این سوال پاسخ دهیم، میتوان گفت در شرایط فعلی به ترتیب رشتههای MBA، مدیریت مالی و بازرگانی از شرایط شغلی بسیار مناسب برخوردار هستند.
تحصیل در گرایش مالی بهتر است یا بازاریابی؟
هر دو از بهترین گرایشهای مدیریت به شمار میروند. برای افرادی که استعداد درک مباحث کمی، را ندارند، توصیه میشود گرایش مالی را انتخاب نکنند.
آیا حضور رشتههای غیرمرتبط، در کنکور ارشد مدیریت صحیح است؟
توصیه آن است افراد به جای پریدن از شاخهای به شاخه دیگر در یک رشته تخصصی به تحصیل ادامه دهید، اما اگر واقعا به مباحث مدیریتی علاقهمند هستید میتواند گزینه بسیار جذابی باشد.
… [Trackback]
[…] Find More to that Topic: yeksoal.com/تحصیل-و-ادامه-تحصیل/بهترین-گرایشهای-کارشناسی-ارشد-مدیری/ […]