بر اساس تجربه انتخاب مجری حقوقی کارنابلد که در وبسایت ویرگول آمده است، انتخاب یک مجری حقوقی حاذق و کارکشته نکته مهمی است که شاید در ابتدا خیلی به آن توجه نشود. اما اگر از اهمیت وظایف مجری ذی صلاح اطلاع داشته باشید و بدانید که در محاکم قضایی بین ۲۰ الی ۵۰ درصد مواقع، مقصر مجری حقوقی ساختمان است و در بسیاری از حوادث مثل سقوط کارگران و یا ریزش مصالح که منجر به صدمات جانی یا مالی می شود، مجریان ذیصلاح مندرج در پروانه ساختمانی می بایست پاسخ گو باشند!
مجری حقوقی چه کسی ایت و وظایف آن چیشت؟
چرا انتخاب مجری حقوقی مهم است؟
مجری ذیصلاح در واقع یک فرد متخصص، دانشآموختهی دانشگاه و دارای مدرک مهندسی در یکی از رشتههای عمران و معماری است که مراحل دیگری را نیز طی کرده تا توانسته صلاحیت اجرای ساختمانها را برعهده بگیرد؛ از جمله اینکه آزمون اجرا و دورههای کارآموزی ورود به پایه را با موفقیت گذرانده و توانسته از وزارت راه و شهرسازی پروانهی اجرا دریافت کند. دو نوع مجری ذیصلاح حقوقی و حقیقی میتوانیم داشته باشیم. شخص حقیقی بهصورت فردی شروع به اجرای کار میکند اما، طبق آییننامههای قانونی، ظرفیت متراژ و تعداد طبقاتی که سازندهی حقیقی میتواند اجرا کند، با شرکت حقوقی متفاوت است.
در اینجا نویسنده اهمیت موضوع انتخاب مجری حقوقی را در قالب یک داستان و تجربه ناخوشایند آورده است:
در یک کارگاه ساختمانی، کارگری از سبد تاورکرین بجای آسانسور کارگاهی برای بالا رفتن از ساختمان ۳۰ طبقه استفاده نموده و بعلت وزش باد، پای کارگر به لبه پشت بام نرسیده در نتیجه باعث سقوط و مرگ کارگر شده است (کارگر قبلا نیز این عمل را چندین بار تکرار کرده بود اما مجری حقوقی با وی برخورد کافی را نداشت )
در این پرونده ناظر ۱۰% و مجری ذیصلاح ۲۵% مقصر شدند، چرا که موارد ایمنی عدم استفاده از سبد تاور کرین برای بالا رفتن را به کارگر تذکر نداده و گزارشی در این مورد ثبت نکرده بودند. همچنین در پرونده های سقوط سنگ نما، که بعد از گذشت چندین سال از دریافت پایانکار، باعث خسارت جانی شده است، مجری ذیصلاح ۲۰% مقصر شناخته شده است. اینجاست که اهمیت انتخاب مجری حقوقی بیشتر می شود.
وظایف مجری حقوقی چیست؟
اما اگر بخواهیم شرح وظایف مختصری برای مجری ذیصلاح یا همان مجری ساختمان در نظر بگیریم، میتوان این وظایف را به دو بخش تقسیم کرد:
الف ) وظایف عمومی یا قانونی:
این دسته از مسئولیت از جانب قوانین جاری در حوزه ساختوساز شهری بر عهده مهندسین مجری ساختمان گذاشتهشده و از این باب به این گروه از وظایف، وظایف قانونی یا عمومی گفته میشود. بر اساس مبحث دوم مقررات ملی و نیز شرایط عمومی پیمان مجری ذیصلاح وظایف زیر را بر عهده دارد:
• پایش نقشهها اعم از انطباق نقشهها با مشخصات مندرج در پروانه ، ضوابط شهرسازی و مقررات ملی ، قبل از اجرای ساختمان
• برنامهریزی اجرایی مراحل مختلف اجرا و ابلاغ آن به ناظر و مالک
• رعایت اصول ایمنی در کارگاه توسط اشخاص دخیل در اجرا و نیز ایمنی کلی کارگاه
• هماهنگی با ناظران و صاحبکار و اجرا بر اساس قوانین و مشخصات فنی در هر مرحله از کار
• استفاده از مهندسان ، تکنسینها و معماران تجربی و پیمانکارانی که صلاحیت کافی را داشته باشند
• تهیه و امضای سه سری نقشه کامل چون ساخت یا ازبیلت در پایان کار و دریافت تأییدیه ناظران مربوطه
• خرید و استفاده از مصالح استاندارد و مورد تائید مراجع ذیصلاح
• انعقاد قرارداد با اکیپهای مورد تائید و دارای صلاحیت
• کنترل مراحل اجرایی ساختمان بر اساس نقشههای مصوب و پروانه و ضوابط شهرسازی و…
• رعایت شرایط خصوصی قرارداد و مشخصات مندرج در پروانه و نقشههای مصوب
• رعایت کلیه قوانین حاکم در ساختوساز شهری اعم از مقررات ملی، ضوابط شهرسازی و بخشنامههای قانونی صادره از مراجع ذیربط
• اجرای موضوع قرارداد منطبق با اصول مهندسی و کیفیت مناسب و استفاده از مصالح مرغوب در حد استانداردهای اعلامشده
ب ) وظایف قراردادی (شرایط خصوصی):
عامل دیگری که میتواند موجب ایجاد تعهدات و مسئولیت شود ، قرارداد منعقدشده بین مالک یا صاحبکار و مجری ساختمان میباشد که در اینجا بهعنوان وظایف قراردادی از آنها یاد میشود. همانطور که گفته شد مجری ذیصلاح در قالب قراردادهای همسان با مالک وارد اجرای ساختمان میشود .
قراردادهای همسان قراردادهایی هستند که دارای یک قالب یکسان بوده و توسط سازمان استان تهیه و تدوینشده و توسط طرفین قرارداد در دفترخانه ثبتشده و به سازمان استان و مرجع صدور پروانه تحویل میگردد.
منبع: مجری حقوقی بد، بلای خانمان سوز – ویرگول
… [Trackback]
[…] Find More Information here on that Topic: yeksoal.com/خرید-و-فروش-خانه/خرید-ملک/انتخاب-مجری-حقوقی-چه-تاثیری-در-پروژه-عم/ […]