بین انحرافات جنسی و اختلالات عملکرد جنسی تفاوت وجود دارد. در اختلال عملکرد جنسی، یک فرد سالم دارای یک مشکل جنسی مانند عدم نعوظ یا ناتوانی جنسی، یا بی میلی، زود انزالی، ترس یا درد ناشی از آمیزش جنسی (واژینیسموس) است که به دلیل فشارهای روانی یا تجربیات تلخ است و گاهی اوقات می تواند ریشه در انحراف جنسی داشته باشد.
اما فردی با انحرافات جنسی ممکن است از ابتدای زندگی خود به دلایل مختلفی احساس جنسی نامتعارفی در او ایجاد شود اما با این حال نمی توان دقیق گفت کدام عامل در جهت ایجاد انحرافات جنسی موثر است. به جز عوامل جسمی و هورمونی که تأثیر بسیار کمی دارند، عوامل اکتسابی و آموزشی و انتظارات والدین از کودک و …. و نیز تجربیات و خاطرات دوران کودکی میتوانند بیشترین تأثیر را بر گرایش جنسی و انحرافات جنسی فرد داشته باشند.
نشانه ها و منشا انحرافات جنسی
انحرافات جنسی، که در برخی افراد یک تمایل ناخواسته است، یک برانگیختگی عاطفی و جنسی است میتواند خارج از عرف رایج جامعه یا آنچه عموم مردم طبیعی میدانند تعریف شود. معمولاً عموم مردم رابطه جنسی و لذتی دارند که در نهایت منجر به بقای نسل میشود، یک رابطه طبیعی تلقی می شود. یا کمی انعطافپذیرتر بگوییم، میتوان احساس جنسی شدیدی را که در فرد مبتلا ایجاد شود، به طوری که فرد قادر به برقراری رابطه جنسی عادی نیست، نوعی انحراف جنسی بنامیم. البته برخی از انحرافات جنسی که منجر به لذت جنسی میشود، به جرمی مانند عورت نمایی در ملاء عام تبدیل می شود زیرا می تواند باعث ناراحتی روانی برای دیگران شود.
بنابراین، برخی از گرایشهای جنسی مانند عورت نمایی و پدوفیلی و مانند آن را نیز میتوان جرم تلقی کرد. اطلاعاتی که تاکنون از برخی مراجعان دریافت شده است نشان می دهد که تمایلات جنسی از کودکی شکل گرفته است. این تمایلات معمولاً با یک تجربه حسی مانند لمس پاهای دیگران شروع می شود، و اگر برای کودک خوشایند باشد (فرد معمولاً در بزرگسالی تمایلات جنسی یا علاقه به پاها را ایجاد می کند یا به اصطلاح فتیش به پا ایجاد میشود).
علل انحرافات یا جهت گیری های جنسی
همانطور که به اختصار اشاره شد، شکل گیری انحرافات جنسی یا گرایش های جنسی، عوامل مختلفی دارد که به خوبی شناخته شده نیست و یا اینکه افراد با گرایش جنسی خاص به دلیل خاصی تحت تاثیر آن گرایش قرار نگرفته اند. یا می توان گفت ترکیبی از عوامل روانی و تربیتی می تواند در شکل گیری یک گرایش جنسی خاص مانند مازوخیسم جنسی یا سادیسم جنسی دخیل باشد. با این حال، در اینجا برخی از عوامل روانشناختی و تربیتی که باعث گرایش جنسی می شوند، آورده شده است:
عامل آموزشی
والدین انتظار دارند فرزندشان نقشی غیر از جنسیت کودک داشته باشد. مثلا درخواست کار مردانه از دخترشان، یا پوشاندن لباس پسر برای دخترش و یا پوشاندن لباس دختر برای پسرش و تشویق و تقویت این گونه کارها که در نهایت باعث تقویت حس مردانه یا زنانه می شود که با جنسیت واقعی کودک همخوانی ندارد. اما نمی توان انواع انحرافات جنسی را توضیح داد، مثلاً اینکه چگونه می توان حیوان گرایی یا میل جنسی را به تربیت والدین نسبت داد. بنابراین عوامل مختلفی می تواند در شکل گیری انحرافات یا دیگر امیال جنسی مختلف دخیل باشد.
تجارب دوران کودکی
برای مثال، بازی با پای دیگران ممکن است حس تمایلات جنسی را برای تبدیل شدن به فتیش علی الخصوص فتیش پا در فرد تقویت کند. یا مثلاً اگر بازی با پای کسی با لذت و خشونت همراه باشد، ممکن است حس مازوخیسم یا آزار جنسی را در فرد تقویت کند. یا تجربه جنسی با یک جنسیت همسان ممکن است حس همجنس گرایی را تقویت کند.
عامل روانی
یک فکر گذرا یا یک صحنه گذرا نیز می تواند نوعی گرایش جنسی را به عنوان یک وسواس فکری عملی ایجاد کند. در نهایت چنین عوامل روانی می تواند برانگیختگی جسمی و حسی را در فرد افزایش داده و در نهایت به کنش جنسی تبدیل شود. جهت گیری عاطفی می تواند به یک تجربه جنسی تبدیل شود که با توجه به باورها، فرهنگ و موقعیت افراد متفاوت است. به عنوان مثال، فردی با اعتقادات مذهبی ممکن است برای همیشه در برابر وسوسه رابطه جنسی با یک همجنس مقاومت کند، اما ممکن است فانتزی جنسی داشته باشد.
انواع انحرافات یا تمایلات جنسی ناخواسته
تمایلات همجنسگرایی:
افرادی که تمایلات همجنسگرایی دارند با یکدیگر متفاوت هستند. در اینجا منظور کسانی است که طبق آزمایشات هورمونی انجام شده هیچ مشکل هورمونی و پزشکی ندارند. همانطور که گفته شد، میل جنسی از کودکی شکل می گیرد. بنابراین، در برخی از کودکان ممکن است یک احساس انحرافی یا ناخواسته جنسی از دوران کودکی توسط عوامل روانی متفاوت شکل بگیرد.
فتیشیسم (Fetishism):
معمولاً از نامهای مختلفی برای این نوع گرایش جنسی استفاده میشود، مانند فتیشیسم، خاطرهانگاری و غیره. بسیاری از افرادی که دارای گرایش انحرافی جنسی یا فتیش هستند، احساس مازوخیسم یا آزار جنسی نیز دارند. برای این افراد از برده یا ارباب نیز استفاده میشود. همچنین برخی افراد مبتلا به فتیشیسم، تمایلات جنسی مرتبط با اشیاء غیر زنده دارند. فرد با پوشیدن یا دست زدن به شی، تحریک جنسی می شود. به عنوان مثال، یک فتیش می تواند یک نوع لباس باشد، مانند لباس زیر، لباس لاستیکی، کفش زنانه و لباس زیر زنانه.
مازوخیسم جنسی (Sexual masochism):
معمولاً افرادی که فتیش پا یا کفش یا موارد مشابه دیگر دارند اغلب ممکن است دچار مازوخیسم یا آزار رساندن روانی و جنسی مانند میل به تحقیر یا کتک خوردن و غیره شوند. به طور کلی، افرادی که مبتلا به مازوخیسم یا آزار جنسی هستند، از نظر نوع آزار جنسی، از جمله حالت هایی که در خواسته های خود ابراز می کنند، متفاوت هستند مثل توهین، تحقیر، بردگی، زنجیر.
گاهی میل به زیر دست بودن افراد سنگین، میل به صورت نشستن روی افراد و حتی اجابت مزاج و ادرار کردن می تواند نوعی آزار جنسی باشد. تجربه نشان داده است که اکثر افراد دارای فتیش و مازوخیست ها مرد هستند. اما اکثر موارد سادیسم و فتیش آزار و اذیت از سمت زنان وجود دارد.
سادیسم جنسی (Sexual sadism):
سادیسم جنسی به معنای آزار و اذیت طرف مقابل در حین رابطه جنسی است تا جایی که عمل آزار و اذیت برای فرد درخواست کننده آزار به همان اندازه یا بیشتر از فرد آزارگر لذت بخش باشد. آزار و اذیت ممکن است کلامی یا فیزیکی باشد. آزار جسمی می تواند از ضرب و شتم جزئی تا کبودی متغیر باشد. به عبارت دیگر، یک فرد سادیست بدون آزار و اذیت کلامی و فیزیکی نمی تواند ارضای جنسی داشته باشد. مازوخیسم جنسی نیز بدون دید کلامی و فیزیکی به لذت جنسی نمی رسد.
سادومازوخیسم (Sadomasochism):
فردی را سادومازوخیست می نامند که برای رسیدن به لذت جنسی به دنبال درد یا خودآزاری است و آن را تجربه میکند.
نمایش گرایی یا عورت نمایی (exhibitionism):
نمایش گرایی یا نمایش قسمتی یا کل بدن فرد نیز نوعی از انحرافات جنسی است که در آن فرد اندام های جنسی خود یا کل بدن خود را برای رسیدن به لذت جنسی به دیگران نشان می دهد که این معمولا برای فرد مبتلا غیر قابل کنترل است.
چشم چرانی یا هیز گرایی (Voyeurism):
برانگیختگی عاطفی و جنسی که می توان آن را چشم چرانی نامید که با تماشای نگاهی پنهانی به اندام جنسی، یا آمیزش جنسی یا هر چیزی که لذت جنسی را برای فرد به ارمغان می آورد میتوان آن را نوعی از انحرافات جنسی نامید.
مالش جنسی (Sexual rubbing):
مالش جنسی نوعی انحراف جنسی است که فرد مبتلا به آن برای رسیدن به لذت جنسی سعی در لمس دیگران دارد. قربانیان معمولاً غریبه هستند، اما مواردی نیز وجود داشته است که این بیماران سعی کرده اند آشنایان خود را نیز مالش یا لمس کنند. همان طور که گفته شد، بیماران مبتلا به این گونه انحرافات جنسی، برای رسیدن به خواسته های خود حالت غیرقابل کنترل و گاه تکانشی دارند.
پدوفیلیا یا بچه بازی (Pedophilia):
افراد مبتلا به پدوفیلی، تخیلات، اصرار یا رفتارهایی دارند که شامل فعالیت جنسی غیرقانونی با یک کودک یا کودکان است که این کودکان درگیر معمولاً 13 سال یا کمتر هستند. این رفتار شامل درآوردن لباس کودک، تشویق کودک به تماشای خودارضایی فرد آزارگر، لمس یا نوازش اندام تناسلی کودک و انجام اعمال جنسی به زور با کودک است.
برخی از پدوفیل ها که به عنوان پدوفیل های انحصاری شناخته می شوند، فقط جذب کودکان می شوند و جذب بزرگسالان نمیشوند. برخی فعالیت خود را محدود به زنای با محارم می کنند که فقط شامل فرزندان خود یا بستگان نزدیک می شود. برخی دیگر کودکان دیگر را قربانی می کنند. پدوفیل های درنده ممکن است از زور استفاده کنند یا قربانیان خود را تهدید میکنند که در صورت افشای آزار، چه اتفاقی خواهد افتاد. روانپزشکان از نظر قانونی موظف به گزارش چنین سوء استفاده از خردسالان هستند.
فعالیت پدوفیلی به معنای تجاوز جنسی است و جرمی است که مجازات آن حبس است.
انحرافات جنسی و پارافیلیا چقدر شایع است؟
بیشتر پارافیلیاها نادر هستند و در بین مردان حدود 20 برابر بیشتر از زنان است. با این حال، دلیل این نابرابری به وضوح درک نشده است. در حالی که بسیاری از این اختلالات با رفتار پرخاشگرانه مرتبط هستند، برخی دیگر تهاجمی یا مضر نیستند. برخی از پارافیلیاها مانند پدوفیلیا، چشم چرانی، عورت نمایی، سادیسم، و مالش جنسی دارای جرایم کیفری هستند.
با این حال، داشتن تخیلات یا رفتار پارافیلیک همیشه به این معنی نیست که فرد دارای بیماری روانی است. خیالپردازیها و رفتارها میتوانند به شکلهای کمتر شدیدتری وجود داشته باشند که به هیچ وجه مانع توسعه روابط سالم نشوند یا به فرد یا دیگران آسیبی نرسانند و جرائم مجرمانه را به دنبال نداشته باشند. آنها ممکن است در طول خودارضایی یا مقاربت با یک شریک در زندگی، تنها محدود به یک فانتزی باشند.
ارسال دیدگاه