مشاوره خانواده یا خانواده درمانی با هدف رسیدگی به مسائل روانشناختی، رفتاری و عاطفی است که باعث مشکلات خانوادگی می شود. اعضای خانواده برای ایجاد و حفظ یک رابطه سالم با یک درمانگر یا مشاور همکاری خواهند کرد.
مشاوره خانواده چیست؟
مشاوره خانواده یا خانواده درمانی روشی برای ایجاد و حفظ روابط خانوادگی سالم و کاربردی است. هدف شناسایی و رفع مشکلات خانواده است. این مسائل می تواند عاطفی، روانی یا رفتاری باشد.
بسیاری از رویکردهای خانواده درمانی از نظریه سیستم های خانواده سرچشمه می گیرد. این نشان میدهد که خانوادهها به جای گروههایی از افراد که مستقل از یکدیگر عمل میکنند، در سیستمهایی کار میکنند.
خانواده درمانی چه تفاوتی با مشاوره خانواده دارد؟
اصطلاحات “خانواده درمانی” و “مشاوره خانواده” اغلب قابل تعویض هستند. هر دو معمولاً شامل صحبت برای کمک به افراد و خانوادهها برای حل تعارضات، موانع یا مسائل مربوط به سلامت روان میشوند .
با این حال، یک درمانگر ممکن است اعتبار متفاوتی نسبت به یک مشاور داشته باشد. معمولاً یک مشاور فقط به مدرک لیسانس نیاز دارد و ممکن است از یک مشتری حمایت عمومی کند. یک درمانگر برای انجام کار به مدرک کارشناسی ارشد و مجوز نیاز دارد.
به عنوان مثال، مشاوران معمولاً با افرادی کار می کنند که دارای اختلالات مصرف مواد هستند. در بیشتر موارد، بالینی که مشاوره خانواده را انجام می دهد، درمانگر خواهد بود.
پرسیدن بهترین راه برای دانستن نوع خدماتی است که یک متخصص بهداشت روان خانواده ارائه می دهد و چه شرایطی دارد. در طول ملاقات و احوالپرسی، خانوادهها میتوانند درباره مشاوره یا رویکرد روانشناختی خاصی که اتخاذ میکنند بپرسند. درمانگران و مشاوران نیز باید اطلاعاتی در مورد تحصیلات و مجوز فعالیت خود ارائه دهند.
مزایای مشاوره خانواده
مزایای مشاوره از خانواده ای به خانواده دیگر متفاوت است، اما می تواند شامل موارد زیر باشد:
- ایجاد مرزهای سالم
- بهبود ارتباطات
- تعریف نقش کسی در خانواده
- بهبود پویایی و روابط خانوادگی
- ارائه قدرت و ابزارهای مقابله ای برای اعضای خانواده
- پرداختن به تعاملات ناکارآمد
- بهبود توانایی حل مشکلات خانواده
تحقیقات انجام شده در سال 2019 نشان می دهد که خانواده درمانی به طور موثر به مسائل مربوط به کودکان، از جمله:
- اختلالات سلوک
- اعتیاد به مواد
- رفتار توهین آمیز
- افسردگی
خانواده ها ممکن است درمان را برای رسیدگی به موارد زیر مفید بدانند:
- مشکل در برقراری ارتباط یا بیان احساسات
- درگیری بین خواهر و برادر
- والدین ناسازگار
- مشکلات زناشویی
- ایجاد یک رابطه عملکردی و سالم پس از طلاق
- سازگاری با یک تغییر عمده
- برخورد با یک بیماری مزمن یا مرگ در خانواده
آیا خانواده درمانی موثر است؟
شواهدی وجود دارد که نشان می دهد خانواده درمانی یک شکل مؤثر مشاوره است. اشاره می کند که مشاوره خانواده و سایر رویکردهای مبتنی بر خانواده، مانند آموزش و برنامه های والدین، در موقعیت های مختلف موثر است، از جمله:
- مشکلات خواب، تغذیه و دلبستگی در دوران نوزادی
- بهبودی از کودک آزاری و بی توجهی به کودک
- شرایط رفتاری
- اختلال در غذا خوردن
نشان می دهد که خانواده درمانی بدون توجه به جنسیت برای نوجوانان دارای شرایط سلامت روان موثر است. نویسندگان خاطرنشان می کنند که نوجوانان در این مطالعه مشکلات داخلی و خارجی کمتری را پس از درمان گزارش کردند.
همچنین، والدین گزارش دادند که روشهای فرزندپروری مؤثرتری را آموختند و احساس کردند خانواده نزدیکتر است. با این حال، این مطالعه اشاره می کند که والدین زن بیشتر از والدین مرد مشاوره خانواده را مفید می دانند.
ارسال دیدگاه