با پیشرفت تکنولوژی و گسترش استفاده از اینترنت، نیاز به منابع قدرتمند برای رفع نیازهای کاربران هر روز بیشتر می شود. یکی از این منابع سرور نام دارد. سرور یا سیستم سرور کامپیوتری است که به طور مداوم و شبانه روزی به شبکه جهانی وب متصل است و سخت افزار و نرم افزار مخصوص به خود را دارد. منظور از سرور چیست؟ انواع سرورها و کاربردهای آنها چیست؟ در این مقاله قصد داریم پاسخ مناسبی برای این سوالات پیدا کنیم. اما سرور به چه معناست؟ در قسمت بعدی به بررسی کلمه می پردازیم.
سرور چیست؟
سرورها سیستم هایی هستند که وظیفه سرویس دهی و ارائه خدمات به سیستم های دیگر را بر عهده دارند. یک سرور کامپیوتر همیشه در دسترس است. یعنی تمام سیستم های موجود در شبکه از این کامپیوتر فرمان می گیرند و نیازهای شبکه خود را با آن برطرف می کنند.
سیستم هایی که خدمات را از سرور دریافت می کنند به عنوان کلاینت شناخته می شوند. هنگامی که از خدمات اینترنتی استفاده می کنید، در واقع به عنوان یک کلاینت عمل می کنید و رایانه ای که خدمات را در سراسر شبکه به شما ارائه می دهد، به عنوان یک سرور عمل می کند. به این ترتیب دنیای اینترنت با اتصال میلیون ها کامپیوتر سرور و کلاینت شکل می گیرد.
اکنون می دانیم که سرور چیست و چه وظایفی دارد. با توجه به ارتباط معنی سرور و وب سرور در قسمت بعدی به بررسی مفهوم وب سرور می پردازیم.
یک وب سرور چیست؟
وب سرور سخت افزار یا نرم افزار یا هر دو است که با هم کار می کنند.
از نظر سخت افزاری، وب سرور رایانه ای است که نرم افزار وب سرور و فایل های مؤلفه وب را ذخیره می کند. این وب سرور به اینترنت متصل است و از تبادل اطلاعات با سایر دستگاه های متصل به وب پشتیبانی می کند.
از نظر نرم افزاری، یک وب سرور از چندین بخش (حداقل یک سرور http) تشکیل شده است که نحوه دسترسی کاربران به فایل های هاست را کنترل می کند. سرور http قطعه ای از نرم افزار است که آدرس های وب (URL) و http (پروتکلی که مرورگر شما برای مشاهده صفحات وب استفاده می کند) را درک می کند. این سرور از طریق نام دامنه وب سایت هایی که در آن ذخیره شده است قابل دسترسی است و محتوا را به دستگاه کاربر تحویل می دهد.
مرکز داده چیست؟
در سرتاسر دنیا پایگاه های اطلاعاتی خاصی به نام مراکز داده برای نگهداری سرورها ساخته شده است. این مراکز به صورت تخصصی شرایط استفاده از سرورها را بدون وقفه و مشکلات دیگر فراهم می کنند و تمرکز آنها بر کیفیت شبکه، پشتیبانی از قطعات و نرم افزارهای مورد نیاز است. ساختمان مرکز داده از بخش های مختلفی مانند اتاق کنترل، اتاق سرور، ژنراتورها، تاسیسات خنک کننده، انبار سخت افزار، اتاق مدیریت شبکه و … تشکیل شده است. این بخش ها نیز با توجه به نوع طراحی، نیازها، امکانات، زیرساخت های موجود و … برای هر مرکز داده متفاوت خواهد بود. مرکز داده مجموعه ای از سرورها، سرورها، زیرساخت های ارتباطی، امنیت و تجهیزات الکترونیکی است که برای ارائه، نگهداری و پشتیبانی از خدمات شبکه طراحی شده است.
سرورها کجا ذخیره می شوند؟
سرورها و سایر تجهیزات شبکه، در محیط اداری یا شرکتی، اغلب در یک کمد یا جعبه شیشه ای ذخیره می شوند. انجام این کار کامپیوترها و تجهیزات حساس را از افرادی که نباید به آنها دسترسی داشته باشند جدا می کند. سرورهایی که از راه دور هستند یا در سایت میزبان نیستند در یک مرکز داده قرار دارند. سخت افزار این نوع سرورها توسط شرکت دیگری مدیریت می شود و توسط شما یا شرکت شما از راه دور پیکربندی می شود.
سیستم عامل سرور چیست؟
تا اینجا ما می دانیم که سرور چیست و چه کاربردهایی دارد. در این قسمت قصد داریم انواع سیستم عامل های سرور را بشناسیم. اما ابتدا باید بدانیم که سیستم عامل سرور چیست.
اگر سرور را یک کامپیوتر شخصی در نظر بگیریم، طبیعتاً برای استفاده از سخت افزار باید نرم افزاری را روی سیستم نصب کنیم. از طریق این نرم افزار یا سیستم عامل است که می توانیم دستورات خود را به سرور بدهیم، برنامه های مختلفی را روی آن نصب کرده و از آنها استفاده کنیم. پس سرورها هم سیستم عامل دارند اما نکته مهم این است که معمولا برای سرورها نسخه ای از سیستم عامل تولید می شود که سرور می تواند از آن استفاده کند.
سیستم عامل سرور
اما انواع سیستم عامل های سرور چیست و چگونه دسته بندی می شوند؟ سیستم عامل های مختلفی را می توان روی سرور نصب کرد. بسته به نوع نرم افزاری که روی سرور نصب خواهد شد، سیستم عامل مورد نظر انتخاب و نصب می شود. سیستم عامل های سرور به ۳ دسته تقسیم می شوند:
لینوکس: شامل تمامی توزیع های لینوکس مانند CentOS، Fedora Core و Debian می شود.
Windows: شامل تمامی نسخه های مختلف ویندوز مانند ویندوز ۷، ۸، ۱۰ و سرور ویندوز می باشد.
Virtualizer: شامل نرم افزارهای مجازی سازی مانند Vmware ESX و Hyper-V می باشد.
ارسال دیدگاه