تفاوت صفحه نمایش های LED و LCD و پلاسما چی هستش؟
رمز را فراموش کردید ؟ لطفا ایمیل را وارد کنید تا لینک تغییر پسورد به ایمیل شما ارسال شود
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
لطفا به طور خلاصه توضیح دهید که چرا شما احساس می کنید این پاسخ باید گزارش شود.
Please briefly explain why you feel this user should be reported.
بهترین جا برای اشتراک ایده ها و کمک به دیگران برای انتشار بیشتر علم و دانش!!
ساخت یک حساب جدید
تلوزیون های LCD و LED چند سالی است که جایگزین تلوزیون ها و مانیتورهای CRT قدیمی شده اند و دیگر بچه های دهه هفتاد و هشتاد شاید اسمی از CRT هم دیگر نشنوند ، اما من به خاطر دارم خانم مجری برنامه را که مرتب می گفت آهای کوچولو ، بله با تو هستم ، برو عقب تر ... آها ... برو عقب تر ... حالا خوب شد ... باورادامه مطلب ...
تلوزیون های LCD و LED چند سالی است که جایگزین تلوزیون ها و مانیتورهای CRT قدیمی شده اند و دیگر بچه های دهه هفتاد و هشتاد شاید اسمی از CRT هم دیگر نشنوند ، اما من به خاطر دارم خانم مجری برنامه را که مرتب می گفت آهای کوچولو ، بله با تو هستم ، برو عقب تر … آها … برو عقب تر … حالا خوب شد … باور کنید در ان زمان فکر می کردم اگر عقب نروم برای ما کارتون پخش نخواهد کرد
اما بعدا به این نتیجه رسیدم که اشعه ای که در تلوزیون های CRT وجود داشت واقعا چشم را آزار می داد ، بعدها که از CRT در کامپیوتر هم استفاده شد به خاطر دارم که اینقدر چشم درد گرفته بودم که به صفحه مانیتور به سختی نگاه می کردم. الان مدت هاست دیگر CRT وجود ندارد و LCD و LED جایگزین شده اند ، دیگر آن اشعه های مزاحم وجود ندارد ، اما نکته دی اینجاست که یه یکباره صفحات LCD یه صفحات LED تبدیل شدند و تبلیغات آنها زیاد شد ، برای من جالب بود که در خصوص تفاوت این دو نوع صفحه نمایش در انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران مطلبی بنویسم بنابراین تا انتهای مطلب با ما باشید.
تلوزیون یا مانیتور LCD چیست؟
مانیتور یا صفحه نمایش یا تلوزیون های LCD به صفحه نمایش های تخت یا صافی گفته می شود که در آنها به جای استفاده از اشعه های مضر برای نمایش تصاویر از تکنولوژی کریستال مایع یا Liquid Crystal Display استفاده می شود. در این نوع صفحات نمایش تخت دو لایه شیشه وجود دارد که بصورت متقارن در کنار هم قرار گرفته اند. کریستال مایع در یکی از این لایه ها نگهداری می شود.این کریستال های مایع با مسدود کردن یا اجازه عبور دادن به نورهای RGB تصاویر را ایجاد می کنند و در صفحه نمایش به ما نمایش می دهند اینکار زمانی انجام می شود که الکتریسیته از این کریستال های مایع عبور می کند.
اما نکته مهم در این است که این کریستال ها از خودشان نوری ندارند ، در واقع نور از لامپ های فلورسنتی که در پشت صفحه قرار دارد به این کریستال ها تابانده می شود. میلیون ها shutter یا دیافراگم در پشت صفحه در یک Grid قرار دارد که با باز و بسته شدن آنها نور لازم برای ایجاد کردن تصاویر مهیا می شود ، هر دیافراگم با یک رنگ جفت می شود و تشکیل یک زیر پیکسل یا sub-pixel را در صفحه نمایش می دهد.
این sub-pixel ها اینقدر ریز هستند که که در نهایت در دیدگاه چشم انسان یک پیکسل نوری در نظر گرفته می شوند و در صفحه نمایش برای ما تشکیل یک رنگ را می دهند. با استفاده از لامپ های فلورسنت است که شما می توانید تصاویر را از روی صفحه نمایش مشاهده کنید ، وجود همین لامپ های فلورسنت در پشت صفحه باعث می شود ضخامت صفحات مانیتورهای LCD کمی بیشتر از LED ها باشد اما به هر حال همچنان با مانیتورهای قدیمی CRT از نظر اشعه و ضخامت قابل قیاس نیستند.
تلوزیون یا مانیتور LED چیست؟
تلوزیون ها و مانیتورهای LCD تصاویر بسیار با کیفیتی را ارائه می کنند. با وارد شدن تکنولوژی LCD به بازار ، صفحه های نمایش به شدت ضحامت خود را از دست دادند و تبدیل به صفحاتی بسیار سبک و نازک شدند که یک کاربر براحتی می توانست حتی انها را روی دیوار نصب کند. این باعث شدن به شدت بازار کار صفحات CRT به آجر تبدیل شود و همه به سمت صفحات نمایش LCD روی بیاورند.
اما صفحات نمایشLED نیز تا حدود زیادی شبیه به صفحات نمایش LCD هستند ، آنها نیز دارای صفحات تخت و صافی هستند که درون آنها از تکنولوژی کریستال مایع استفاده می شود. تنها تفاوت و در واقع مهمترین تفاوتی که در بین مانیتورهای LCD و LED وجود دارد منبع نوری است که تولید کنند نور لازم جهت تشکیل تصاویر است.
همانطور که گفتیم صفحات نمایش LCD از لامپ های فلورسنت برای تولید نور در پشت صفحه استفاده می کنند در حالیکه صفا LED از دیودهای LED یا Light Emitting Diodes استفاده می کنند. بصورت کلی دو نوع نورپردازی پشتی در صفحات LED وجود دارد که یکی از آنها به عنوان Edge Lighting یا نورپوردازی لبه ای معرفو است و دیگری به نام Full-Array یا نورپردازی آرایه کامل شناخته می شود.
در حالت Edge Lighting سریالی از دیودهای نورانی در لبه های صفحه نمایش قرار می گیرند ، زمانیکه برق به آنها می رسد نور در تمامی صفحه نمایش توزیع می شود ، اما در حالت Full Array مجموعه ای از ردیف های دیود پشت سر هم کل صفحه نمایش را پر می کنند ، با این روش نورپردازی و کیفیت بهتری را شاهد هستیم چون هر کدام از دیودها بصورت جداگانه می توانند خاموش یا روشن شوند. در واقع صفحات نمایش LED صفحات نمایشLCD با یک سیستم جدید نورپردازی پشت یا Backlight System هستند. با توجه به همین جدیدتر بودن تکنولوژی LED نسبت به LCD طبیعتا قیمت آنها نیز بالاتر از LCD است.
کوچک کردنال ای دی ، ال سی دی و پلاسما 3 تکنلوژی متفاوت تولید شده توسط برندهای مختلف دنیا در صفحه های نمایش میباشند،اما این سوال همیشه وجود دارد که تفاوت LED و LCD و پلاسما چیست؟ هر سه نوع تلویزیون ال سی دی، ال ای دی و پلاسما در ظاهر شبیه هم هستند اما از نظر فناوری با هم فرق دارند.ما در این مقاله به تفاوتادامه مطلب ...
ال ای دی ، ال سی دی و پلاسما 3 تکنلوژی متفاوت تولید شده توسط برندهای مختلف دنیا در صفحه های نمایش میباشند،اما این سوال همیشه وجود دارد که تفاوت LED و LCD و پلاسما چیست؟
هر سه نوع تلویزیون ال سی دی، ال ای دی و پلاسما در ظاهر شبیه هم هستند اما از نظر فناوری با هم فرق دارند.ما در این مقاله به تفاوت آنها که از نظر یک خریدار قابل توجه میباشد خواهیم پرداخت.
در پنل پلاسما که فناوری قدیمی تر است صفحه نمایش از نوعی شیشه ساخته شده و گاز پلاسما با تغییرات ولتاژ نور مورد نیاز برای رویت تصاویر را ساطع میکند پنل تلویزیون های پلاسما از عمر بالایی برخوردار است و از بیرون قابل لمس نیست و معمولا یک لایه ماحفظ جلوی پنل تعبیه میگردد بنابراین درماقبل ضربه و نشتی مایع مقاوم تر است همچنین کنتراست و عمق تصویر پلاسما ها همیشه قابل تحسین بوده اما از معایب این تکنولوژی اتلاف انرژی زیاد و درنتیجه ایجاد گرما قابل ذکر است.تکنولوژی پلاسما از چرخه تولید شرکت ها خارج شده اما همچنان در خیلی از منازل و اماکن در حال استفاده است.برند پاناسونیک از جمله شرکت های پیشرو در ضمینه تولید این تکنولوژی بوده و از این شرکت به عنوان یکی از قوی ترین و بهترین تولید کنندگان تلویزیون پلاسما یاد شده.
نمایشگرهای ال سی دی که تقریبا در مدت کوتاهی بعد از پلاسما ها وارد بازار فروش شدند از پنل یا صفحه های نمایش کریستال مایع برخوردار بودند و نور آنها نیز توسط بخشی به نام بکلایت تامین میگردید که در این نوع تلویزیون ها از لامپهای فلورسنت استفاده میشد،تفاوت اصلی این تکنولوژی با پلاسماها اتلاف انرژی کمتر و تولید گرمای کمتر در صورت داشتن عمر نسبتا مشابه میباشد،صفحه نمایش های LCD مانند دیگر تکنولوژی ها در کیفیت ها و ابعاد گوناگونی تولید شده اما متاسفانه شکستگی به دلیل آسیب پذیر بودن صفحه نمایش و نشت مایع از نقاط ضعف بزرگ این تکنولوژی بود.
اما اساس فناوری نمایشگرهای پلاسما، لامپهای فلورسنت است. این صفحه نمایش از چندین سلول تشکیل شده که هر یک از آنها دو صفحه شیشهای مجزا دارد. در فاصله بین این دو صفحه، گاز نئون – زنون تزریق میشود که در روند تولید به صورت پلاسما (مایع) درمیآید. هنگام اتصال تلویزیون به برق، این گازها فسفرهای آبی، قرمز و سبز تولید میکنند و در نهایت موجب شکلگیری تصویر میشوند.
در تلویزیونهای الایدی نیز برای روشن کردن صفحه نمایش از دیودهای ساطعکننده نور (LED) در قسمت پشت یا دورتادور آن استفاده میشود. با بهرهگیری از این چراغها تصاویر مشکی طبیعیتر به نظر میرسند و کنتراست آنها هم بالاتر میرود.
تلویزیونهای الایدی در مقایسه با السیدیها از کنتراست تصویر بهتری برخوردارند. السیدیها برای ایجاد تصاویر تیره باید کریستالها را بچرخانند و راه نوری را که از پشت صفحه میتابد، سد کنند.
این مساله یکی از مشکلات عمده آنهاست زیرا با ممانعت از تابش نور، کنتراست تصویر کاهش مییابد و جزئیات آن از بین میرود. اما در تلویزیونهای الایدی با استفاده از قابلیت تیرگی موضعی، میزان نور صفحه کنترل و این مشکل برطرف میشود. در حقیقت الایدیها به جای ممانعت از تابش نور، آن را پشت تصاویر مشکی کمرنگ میکنند. به این ترتیب تصاویر تیره بهتری به دست میآید.
از آنجا که السیدی از یک منبع جداگانه برای ایجاد نور استفاده میکند، میتوان میزان نور را به سادگی و با توجه به محیطی که تلویزیون در آن قرار دارد، کم یا زیاد کرد. اما پلاسما هر سلول نور مورد نیاز را خودش تولید میکند. این مساله باعث میشود دیدن تصاویر تلویزیونهای پلاسما در محیطهای پرنور و فضای آزاد، کمی سختتر باشد. به همین دلیل برای پخش تصاویر تبلیغاتی یا در محیطهای پرنور از السیدی استفاده میکنند.
السیدیها حدود 60 هزار ساعت عمر میکنند که معادل هفتسال استفاده مداوم و شبانهروزی است. در تلویزیونهای پلاسما به دلیل اینکه وظیفه تولید نور بر عهده خود سلولهاست و این کار از طریق فسفرهای داخل آنها صورت میگیرد، عمرشان را مدت زمانی در نظر میگیرند که درخشندگی این فسفرها به نصف کاهش پیدا کند.
پلاسماهای قدیمی حدود 20 هزار ساعت دوام میآوردند اما عمر انواع امروزی آنها همانند السیدیها حدود 60 هزار ساعت است. بیشتر سازندگان تلویزیونهای الایدی نیز ادعا میکنند طول عمر محصولاتشان بیش از 100 هزار ساعت است.
یکی از موارد مهمی که در خرید تلویزیون باید در نظر بگیرید، ورودیها و خروجیهای آن است. تلویزیونهای HD خروجیهای متنوعی برای اتصال با دیگر وسایل دارند اما همه آنها از سیگنالهای HDTV پشتیبانی نمیکنند. به شما پیشنهاد میکنیم تلویزیونی بخرید که حداقل یک ورودی HDMI داشته باشد. HDMI رابط چندرسانهای با کیفیت بالاست.
این رابط تنها مورد استانداردی است که صدا و تصویر را بدون فشردهسازی و کاهش کیفیت منتقل میکند.
السیدی به دلیل تنوع قیمت و اندازه، رایجترین نوع تلویزیونهای موجود در بازار است و میان کاربران محبوبیت خاصی دارد. اما این تلویزیون در نمایش رنگ مشکی کمی ضعیف عمل میکند. وقتی یک سلول میخواهد رنگ مشکی تولید کند، باید جلوی عبور نور را بگیرد تا این رنگ به چشم بیننده برسد، اما این عمل به دلیل وجود همیشگی نور پسزمینه به طور کامل صورت نمیگیرد و رنگ مشکی در السیدی کامل و عمیق دیده نمیشود.
بین انواع تلویزیونهای HD، الایدی کمترین میزان مصرف انرژی را دارد و میتواند تا 40 درصد از میزان مصرف انرژی بکاهد. بعد از آن السیدی، به دلیل داشتن منبع نور جداگانه و در آخر هم پلاسماست که معمولا دو برابر السیدی انرژی میطلبد.
شاید شما هم این مساله را تجربه کرده باشید که هنگام تماشای برنامههای معمولی در تلویزیونهای HD، کنارههای تصویر سیاه یا کشیده و زوم شود. در این صورت کیفیت تصویر در آنها از تلویزیونهای عادی هم پایینتر است. پس بهتر است برای داشتن بهترین کیفیت تصویر، تلویزیون را بر اساس دفترچه راهنمای شرکت تولیدکنندهاش تنظیم کنید.
تفاوت تلویزیون ال سی دی و ال ای دی و پلاسما در چیست؟
قیمت
شاید بزرگترین مزیت پلاسما نسبت به ال سی دی و ال ای دی قیمت مناسب تر آن باشد مخصوصا در تلویزیون های با سایز بزرگ که معمولا سایز های بزرگ پلاسما ارزانتر از ال سی دی با همان سایز میباشد .
مسئله دیگر این است که تلویزیون پلاسما از سایز 42 اینچ تا 63 اینچ را در بر میگیرد که این سایزها ارزانتر از ال سی دی است اما چنانچه بنابه محدودیت فضای نگهداری یا بنا بر سلیقه تلویزیون با سایز زیر 42 اینچ مورد نیاز باشد، در اینصورت ال سی دی این نیاز را براورده می نماید .درحقیقت برای تولید كنندگان تولید تلویزیون پلاسما با سایز زیر 42 صرف نمیكند.
ال ای دی نیز به دلیل جدیدبودن تكنولوژی و عرضه تازه آن در بازار در حال حاضر بسیار گران است و برای كشورهایی كه هزینه انرژی در آنها بالا است مقرون به صرفه تر مینماید.
وضوح
هر سه فناوری،وضوح بالا را پشتیبانی می کنند، با این تفاوت که در ال سی دی و ال ای دی هایی که اندازه کوچکی دارند هم امکان ایجاد وضوح بالا وجود دارد. در پلاسما وضوح فوق العاده بالا تنها در اندازه های بزگ 50 اینچ به بالا یافت می شود. در صورتی که در ال سی دی حتی در مدل های 42 یا 45 اینچ هم شاید این وضوح را بیابید.
رزولوشن ال سی دی و ال ای دی از پلاسما بیشتر می باشد که باعث تیز بودن تصاویر و مشاهده بهتر جزئیات تصاویر می گردد.
پخش تصاویر با حرکت سریع
در ال سی دی بر خلاف پلاسما مشکل زمان پاسخ دهی وجود دارد. یعنی مدت زمانی طول می کشد تا ال سی دی بتواند یک فریم را جایگزین فریم قبلی کند. این مسئله باعث می شود به هنگام پخش تصاویری که دارای صحنه هایی با حرکت سریع هستند، سایه ای از فریم قبلی روی صحنه باقی بماند. البته این مسئله هم به مرور در حال برطرف شدن است.
پلاسما به این مشکل دچار نیست.در ال ای دی ها دیگر از مشکل محو تصاویر در حرکت های سریع که در هر حرکتی در تصویر ابتدا آنالیز می شود و سپس تنظیم می شود خبری نیست.
طول عمر
طول عمر ال سی دی و ال ای دی مدت زمانی است که میزان نور پس زمینه آن ها به نصف کاهش پیدا کند.در پلاسما به خاطر اینکه وظیفه تولید نور بر عهده هر سلول است و این کار از طریق
فسفرهای داخل آن صورت می گیرد، نیمه عمر پلاسما را مدت زمانی در نظر می گیرند که درخشندگی این فسفرها به نصف کاهش پیدا کند.
در هر دو مدل معمولاً طول عمر شصت هزار ساعت است. یعنی 7 سال طول می کشد تا 60 هزار ساعت را پر کند(اگر تلویزیون 24 ساعته روشن باشد)
مصرف توان
ال سی دی به خاطر منبع نور جداگانه ای که دارد، برای تولید نور،انرژی زیادی صرف نمی کند، ال ای دی انرژی بسیار کمتری از ال سی دی مصرف می کند. زیرا منبع نور آن از مجموعه ای از ال ای دی ها تشکیل شده است. در صورتی که پلاسما انرژی بیشتری می طلبد که معمولاً دو برابر ال سی دی است.
وزن
ال سی دی همچنین سبکتر از پلاسما در سایز مشابه میباشد که حمل و نقل آن را آسانتر نموده و جهت نصب روی دیوار نیز مناسبتر است .چون در ال سی دی برای صفحه نمایش از پلاستیك و در پلاسما از شیشه استفاده میشود كه البته این یك مزیت برا ی پلاسما است كه ضربه به صفحه نمایش آن آنرا خراب نمی كند.در حالیكه در ال سی دی ضربه ممكن است بر روی صفحه لك و خش ایجاد كند.ال ای دی بسیار سبك است.ولی در موارد دیگر شبیه ال سی دی است.
كدامیك مناسب حال من است؟
اگر تلویزیون را برای مكانهای بزرگ میخواهید پلاسما بهتر است.
اگر دنبال یك تلویزیون باریك و شفاف هستید ال سی دی و یا ال ای دی بهتر است.
اگر شما كسی هستید كه میخواهید پیكسل به پیكسل تصویر را ببینید ال سی دی و یا ال ای دی بهتر است.
اگر میخواهید video game بازی كنید ال سی دی یا ال ای دی بهتر است.
اگر قیمت برایتان مهم است پلاسما بهتر است.
اگر بچه كوچك دارید پلاسما بهتر است.
اگر عاشق تصاویر ورزشی و فیلم هستید پلاسما و ال ای دی بهتر است.
اگر میخواهید تلویزیون را به دیوار وصل كنید ال ای دی و بعد ال سی دی بهتر است.
اگرنمیدانید كه بین ال ای دی و ال سی دی كدامیك را انتخاب كنید و برایتان هزینه مهم نیست قطعا ال ای دی بهتر است. ولی اگر هزینه مهم است نگران نباشید ال سی دی كار یك ال ای دی را برایتان انجام می دهد.ال ای دی امكاناتی دارد كه در ایران استفاده زیادی ندارد.
توصیه آخر
از آنجایی كه در حال حاضر همه برندهای تولید كننده این فناوری ها در جهان محصولات خود را با كیفیت عالی و رقابتی به بازار عرضه میكنند پس:
کوچک کردناگر خیلی وسواس ندارید و فقط میخواهید از تكنولوژی روز دنیا استفاده كنید فرقی ندارد كه كدامیك را بخرید و چه برندی فقط آنی را بخرید كه چشمان شما از دیدن آن لذت ببرد.