3 پاسخ

  1. یکی از مهم ترین دغدغه های انسان امروزی تامین انرژی است. تامین انرژی با مشکلاتی مانند کافی نبودن منابع بخصوص سوختهای فسیلی و آلودگی هایی که بر جای میگذارد مواجه است . به همین دلیل محققان در تلاشند به شکل جدیدی از انرژی ها روی آورند و جایگزین سوخت های تجدید ناپذیرکنند. از جمله این انرژی ها انرژی خورشیادامه مطلب ...

    یکی از مهم ترین دغدغه های انسان امروزی تامین انرژی است.
    تامین انرژی با مشکلاتی مانند کافی نبودن منابع بخصوص سوختهای فسیلی و آلودگی هایی که بر جای میگذارد مواجه است . به همین دلیل محققان در تلاشند به شکل جدیدی از انرژی ها روی آورند و جایگزین سوخت های تجدید ناپذیرکنند.
    از جمله این انرژی ها انرژی خورشیدی است.

    انرژی خورشیدی

    انرژی خورشیدی :

    استفاده از انرژی خورشیدی یک پدیده نوظهور نیست و می توان قدمت آن را به آغاز زندگی بشر نسبت داد. اولین استفاده هدفمند از انرژی خورشید، شامل متمرکز کردن آن و ایجاد آتش برای پختن غذا و گرم کردن بود.
    انرژی که زمین از خورشید دریافت می کند ۱۰۰۰۰ بار بیشتر از انرژی مورد نیاز انسان است.مصرف انرژی در سال ۲۰۵۰ ، ۵۰ تا ۳۰۰ درصد بیشتر از مصرف امروزی خواهد بود. اگر۰٫۱% از سطح زمین با پنل خورشیدی پوشیده شود و ۱۰ % بازده داشته باشد انرژی مورد نیاز بشرتامین میشود.جدا از نوآوری های اولیه انسان امروزه با توجه به نیاز های مختلف فناوری های جدیدی هم شکل گرفته یکی از این فناوری ها که در استفاده انرژی خورشید کاربرد دارد سلول های خورشیدی است.

    سلول خورشیدی چیست

    سلول خورشیدی چیست :

    سلول خورشیدی ( Solar cell) یا سلول فتوولتائیک ( photovoltaic cell)، قطعه ای الکترونیکی است که به کمک آن می توان اثر فوتوولتاییک، انرژی نور خورشید را مستقیماً به الکتریسیته تبدیل کرد که این یک پدید فیزیکی و شیمیایی است.

    انواع سلول های خورشیدی :

    ۱_سلول های خورشیدی برپایه سیلیکون کریستالی

    متدوال ترین ماده توده برای سلول خورشیدی، سیلیکون کریستالی (c-Si) است. ماده توده سیلیکون با توجه به نوع کریستال و اندازه کریستال به دو بخش تقسیم می شود.
    • سیلیکون تک کریستالی (c-Si)
    • سیلیکون پلی کریستالی (poly-Si) یا چند کریستالی (mc-Si)

    ۲. سلول های خورشیدی بر پایه سیلیکون لایه نازک غیر کریستالی (آمورف)

    هزینه پایین یکی از مزایای سلول های خورشیدی برپایه سیلیکون آمورف (a-Si) می باشد. دو جزء اصلی آلیاژ a-Si ، سیلیکون و هیدروژن است. علاوه اینکه، مشخصه یک آلیاژ a-Si داشتن ضریب جذب بالاست. تنها یک لایه نازک برای جذب نور نیاز است و این باعث کاهش هزینه مواد می شود.

    ۳. سلول های خورشیدی لایه نازک GaAs

    در سال ۱۹۶۱، Shockley و Queisser با در نظر گرفتن یک سلول خورشیدی پیوندی به شکل یک جسم سیاه با دمای ۳۰۰ کلوین نشان دادند که بیشترین بازدهی یک سلول صرف نظر از نوع تکنولوژی بکار رفته در آن، ۳۰% است که برای سلولی با گاف انرژی ماده برابر ۱.۳۹eVبدست می‌آید. با توجه به اینکه انرژی شکاف گالیم آرسناید برابر ۱.۴۲۴eV است می تواند ماده مناسبی برای طراحی سلول ها باشد.سلول های خورشیدی ساخته شده برپایه لایه نازک GaAs به عنوان نسل دوم سلول های خورشیدی نامگذاری می شوند.

    ۴. سلول های خورشیدی برپایه مواد آلی

    سلولهای خورشیدی برپایه مواد آلی بازده کمتری نسبت به دیگر سلول دارند اما به دلیل هزینه پایین و توانایی انعطاف پذیری برای مصارف غیرصنعتی مناسب هستند. انواعی از سلول های خورشیدی بر پایه مواد آلی شامل سلول های خورشیدی حساس به رنگ، سلول های خورشیدی پلیمری و سلول های خورشیدی مبتنی بر کریستال های مایع هستند.

    • سلول های خورشیدی حساس به رنگ (DSSC )

    ساختار پایه یک DSSC وارد کردن بهینه یک نیمه هادی نوع n شفاف (با شکاف انرژی پهن) در یک شبکه ای از ستون ها در ابعاد نانو در تماس با نانوذره ها یا برآمدگی های مرجانی شکل است.
    سطح شبکه بزرگ طراحی می شود و هرقسمت آن با یک تک لایه ای از یک رنگ یا پوششی از نقاط کوانتومی، که به عنوان رنگ عمل می کنند، پوشانده می شود. سپس یک الکترولیت برای نفوذ ساختار شبکه پوشش داده شده حاصل، مورد استفاده قرار می گیرد تا یک کانال یا مجرایی بین رنگ و آند ایجاد کند. رنگ نور را جذب می کند و تولید اکسیتون  می کند ، که در سطح مشترک رنگ – نیمه هادی تفکیک می شود و منجر به ایجاد الکترون ها توسط فوتون برای نیمه هادی و مولکول های رنگ اکسید شده به وسیله الکترولیت (که باید کاهش یابند و دوباره تولید شوند) می شود.

    •سلول های خورشیدی پلیمری

    مواد اکتیو استفاده شده برای ساخت قطعات این نوع سلولها ، قابل حل در حلال های آلی زیادی هستند. سلول پلیمری پتانسیل لازم برای انعطاف پذیری و قابلیت ساخت در یک فرایند چاپ پیوسته همانند چاپ روزنامه را دارد.

    • سلول های خورشیدی برپایه کریستال های مایع

    در این سلول های خورشیدی از این نوع از کریستال های مایع ستونی برای ساخت سلول استفاده می شود. گروهی از کریستال‌های مایع می‌توانند به حالت ستونی وجود داشته باشند. در این حالت مولکول‌های تشکیل‌دهنده کریستال‌های مایع که مانند دیسک روی هم قرار گرفته و ستون‌هایی را تشکیل می‌دهند. در ابتدا این گروه از کریستال‌های مایع، کریستال‌های مایع دیسکی نامیده می‌شدند. زیرا هر ستون از روی هم چیده شدن صفحات دیسک مانند مولکول‌ها روی هم ساخته میشود.

    ۵. سلول های خورشیدی برپایه نقاط کوانتومی

    یک فاکتور محدود کننده برای بازده تبدیل انرژی در سلول های خورشیدی با یک شکاف انرژی این است که انرژی فوتون جذب شده بالای شکاف انرژی نیمه هادی در اثر اندرکنش الکترون – فونون به صورت گرما تلف می شود تا حامل ها به لبه شکاف باند انرژی رسیده و به اصطلاح به آرامش  برسند.

    تاریخچه سلول های خورشیدی:

    در سال ۱۸۳۹، ادموند بکورل «Edmond Becquerel»فیزیکدان فرانسوی، موفق به کشف «اثر فتوولتائیک» در هنگام آزمایش یک سلول ساخته شده از الکترود‌های فلزی در محلول رسانا شد.ادموند دریافت که اگر این سلول را در معرض نور قرار دهد ولتاژ افزایش پیدا کرده و الکتریسیته بیشتری تولید میشود.
    بعد‌ها در سال ۱۸۷۳، ویلوبی اسمیت «Willoughby Smith»، کشف کرد که سلنیوم می‌تواند به‌عنوان یک رسانای نوری خوب عمل نموده و سه سال پس از این کشف، ویلیام گریل آدامز «William Grylls Adams» و ریچارد ایوانس «Richard Evans»، اثر فتوولتائیک کشف شده را بر روی سلنیوم اعمال کردند.
    تقریباً پنجاه سال پس از کشف اثر فتوولتائیک، مخترع آمریکایی چارلز فریتز «Charles Frittz»، توانست اولین سلول کارآمد خورشیدی سلنویمی را بسازد.

    مزایای سلول های خورشیدی

    با وجود سلول های خورشیدی نیازی به استفاده از شبکه های برق و سوخت های فسیلی نیست.
    سلول های خورشیدی آلودگی صوتی ایجاد نمیکنند. برای تولید برق نیاز به آب ندارند. حجم زیادی ندارند بنابراین جای کمی اشغال نمی کنند.قسمت متحرک ندارند.در صورت تغییرات دمایی عملکرد آنها دچار مشکل نمیشود،
    معمولا به سادگی نصب می شوند.می توان در مناطق دور از انها بهره برد. در برخی مکان هایی که خارج از شبکه قرار داشته، فتوولتائیک می‌تواند از کشیدن انشعاب برق، به صرفه تر باشد.
    مزیت دیگر این است که می تواند با مصالح ساختمانی ترکیب شود ،در چنین حالتی تبدیل به بخشی ازعناصرساختمان میشود.

    سلول خورشیدی در چندین مرحله کار می کند:

    • فوتون ها به پنل خورشیدی برخورد کرده و توسط مواد نیمه هادی مانند سیلیکون جذب میشوند.
    •الکترون ها از مدار فعلی خود برانگیخته می شوند. هنگامی که یک الکترون برانگیخته شود می تواند انرژی را به عنوان گرما از بین ببرد و به مدار خود وارد شود یا از سلول عبور کند تا آن را به یک الکترود برساند. جریان فعلی از طریق مواد برای لغو پتانسیل و این برق الکتریسیته به دست می آیند.
    •پیوندهای شیمیایی مواد برای این روند ضروری اند و معمولا سیلیکون در دو لایه استفاده می شود، یک لایه با بورون و دیگری با فسفر انجام می شود.
    • مجموعه ای از سلول ها انرژی خورشیدی را به یک مقدار قابل استفاده از برق مستقیم DC تبدیل می کند.
    • اینورتر می تواند قدرت را به جریان متناوب (AC) تبدیل کند.

    سلول خورشیدی

    پروژه ی عربستان:

    یکی از بزرگترین پروژه ها در خصوص تامین انرژیدر کشور عربستان در حال انجام است.
    گفته میشود که این پروژه ۲۰۰میلیارد دلاری قرار است که وابستگی عربستان به نفت را از بین ببرد.
    این پروژه ۱۰۰هزار شغل جدید ایجاد می‌کند . با شروع بهره‌ برداری در سال ۲۰۳۰، ظرفیت تاسیسات ۲۰۰ گیگاوات خواهد بود که بیش از حد مصرف است. به این ترتیب می‌توان نفت ذخیره شده را به دیگر کشورها فروخت.
    تاسیسات انرژی خورشیدی عربستان در زمان بازدهی ۱۰۰ برابر بزرگ‌تر از بزرگ‌ترین تاسیسات انرژی خورشیدی جهان خواهد بود.

    نتیجه:

    با توجه به بررسی هایی که صورت گرفت می توانیم نتیجه بگیریم که سلول های خورشیدی می توانند سهم بسیار زیادی در نجات آینده انسان ها و کمک به محیط زیست داشت باشند.

    مزرعه سلول خورشیدی

    منبع : وبسایت تکنولوژیست مگ

    کوچک کردن
  2. دستگاه‌های «فوتوولتائیک» (Photovoltaic) یا به اختصار «PV» به طور مستقیم از نور خورشید با یک فرآیند الکترونیکی، برق تولید می‌کنند. این فرآیند توسط انواع خاصی از مواد «نیمه‌هادی» (semiconductors) صورت می‌گیرد. الکترون‌ها در این مواد توسط انرژی خورشیدی آزاد می‌شوند و از طریق یک مدار الکتریکی، به دستگاهادامه مطلب ...

    دستگاه‌های «فوتوولتائیک» (Photovoltaic) یا به اختصار «PV» به طور مستقیم از نور خورشید با یک فرآیند الکترونیکی، برق تولید می‌کنند. این فرآیند توسط انواع خاصی از مواد «نیمه‌هادی» (semiconductors) صورت می‌گیرد. الکترون‌ها در این مواد توسط انرژی خورشیدی آزاد می‌شوند و از طریق یک مدار الکتریکی، به دستگاه‌های الکتریکی برقی یا شبکه توزیع قدرت انتقال می‌یابند.

    دستگاه‌های فوتوولتائیک برای تولید برق هر دستگاهی، از وسایل الکترونیکی با اندازه‌ی کوچک مثل ماشین‌حساب‌ها و تابلوهای روشنایی موجود در جاده‌ها گرفته، تا کسب و کارهای بزرگ تجاری می‌توانند مورد استفاده قرار گیرند. 

    فناوری فوتوولتائیک به چه صورت کار می‌کند؟

    برخورد فوتون‌ها و ماده نیمه‌هادی یونیزه روی صفحات خورشیدی، باعث می‌شود الکترون‌های خارجی، با شکست پیوندهای اتمی، آزاد شوند. به دلیل ساختار مواد نیمه‌هادی، الکترون‌ها مجبور به ایجاد موجی از جریان الکتریکی در یک جهت می‌شوند.

    فناوری فوتوولتائیک

    سلول‌های خورشیدی در نمودار انرژی سلول خورشیدی سیلیکونی کریستالی معمولی، دارای راندمان ۱۰۰ درصد نیستند. مقداری از طیف نور، منعکس می‌شود. مقداری از آن‌ مانند طیف «مادون قرمز» (infrared) به منظور استفاده برای تولید نور بسیار ضعیف و طیفی مانند «ماوراء بنفش» (ultraviolet) به جای تولید برق، انرژی گرمایی تولید می‌کند. به همین دلیل، می‌توان گفت سلول‌های خورشیدی دارای کارایی ۱۰۰ درصد نیستند.

    برای ساخت یک سلول خورشیدی سیلیکونی کریستالی معمولی، قرص‌های سیلیکونی با خلوص بالا، با میزانی از مواد مختلف با یکدیگر ترکیب می‌شوند. ساختار ایجاد شده، مسیری را برای جریان الکتریکی، داخل و بین سلول‌های خورشیدی به وجود می‌آورد.

    انواع مدل‌های فناوری فوتوولتائیک

    دو مدل مهم دیگر از فناوری فوتوولتائیک، علاوه بر سلول‌های سیلیکون کریستالی (c-Si) وجود دارد.

    • رشد فناوری فوتوولتائیک «فیلم نازک» (Thin-film PV) سریع است. اما این فناوری تنها قسمت کوچکی از بازار تجاری خورشیدی را به خود اختصاص داده است. بسیاری از شرکت‌های تولید کننده‌ی فیلم نازک، شروع به توسعه فناوری در سطح آزمایشگاهی کرده‌اند. این مدل عموما دارای راندمان کاری پایین اما غالبا ارزان‌تر از ماژول‌های C-Si است.
    • در ایالات متحده، ابتدا آرایه‌های «متمرکز فوتوولتائیک» (concentrating PV) در بیابان‌های جنوب غربی شروع به رشد کرد. در این فناوری از لنزها و آینه‌ها برای منعکس کردن انرژی خورشیدی متمرکز به سلول‌های با کارایی بالا استفاده می‌کنند. برای بازدهی بیشتر این سیستم، باید نور خورشید به صورت مستقیم تابش کند. همچنین این واحد‌ها باید از سیستم‌های ردیابی نور خورشید مانند عمل‌کرد گل آفتاب‌گردان بهره ببرند.

    تاریخچه‌ی فناوری فتوولتائیک

    اوایل سال ۱۸۳۹، «الکساندر ادموند بکرل» (Alexandre Edmund Becquerel) اثر فتوولتائیک را مشاهده کرد. در ادامه این فناوری به موضوع تحقیقات علمی او از اوایل قرن بیستم تبدیل شد.

    در سال ۱۹۵۴، آزمایشگاه «Bell» واقع در ایالت متحده، اولین دستگاه فوتوولتائیک خورشیدی را معرفی کرد. این دستگاه مقدار قابل استفاده‌ای از برق را تولید می‌کرد. تا سال ۱۹۵۸، سلول‌های خورشیدی در انواع کاربردهای علمی و تجاری در مقیاس کوچک مورد استفاده قرار گرفت.

    بحران‌های انرژی سال ۱۹۷۰، علاقه‌ی زیادی به استفاده از سلول‌های خورشیدی برای تولید برق مورد نیاز در مناطق مسکونی و تجاری در بین دولت‌مردان ایجاد کرد. اما قیمت‌های هنگفت (نزدیک ۳۰ برابر بیشتر از قیمت فعلی)، استفاده از این فناوری را برای کاربردی وسیع غیر عملی ساخته بود.

    تحقیقات و تحولات صنعت در سال‌های بعد، ساخت دستگاه‌های فتوولتائیک را به شکل مقرون به صرفه میسر ساخت. چرخه‌ی افزایش تولید و کاهش هزینه‌ها به صورت پیوسته حتی تا به امروز ادامه دارد. 

    کوچک کردن
  3. پنل خورشیدی چگونه تولید برق می کند؟ پنل خورشیدی برق جریان مستقیم یا DC تولید می کنند. با برق DC الکترون ها در یک مسیر اطراف یک مدار شناور می شوند.این مورد نشان می دهد یک باتری ، برق یک لامپ را تامین می کند.الکترون ها از سمت منفی باتری حرکت می کنند.از مسیر لامپ و به سمت مثبت باتری بر می گردند.با برقادامه مطلب ...

    پنل خورشیدی چگونه تولید برق می کند؟

    پنل خورشیدی برق جریان مستقیم یا DC تولید می کنند.

    با برق DC الکترون ها در یک مسیر اطراف یک مدار شناور می شوند.این مورد نشان می دهد یک باتری ، برق یک لامپ را تامین می کند.الکترون ها از سمت منفی باتری حرکت می کنند.از مسیر لامپ و به سمت مثبت باتری بر می گردند.با برق جریان متناوب یا AC ، الکترون ها هول داده شده و کشیده می شوند ، مسیر معینی را حفظ می کنند ، مثل یک سیلندر موتور ماشین.

    همانطور که می دانید برای شبکه برق ایران جریان AC انتخاب شده است ، چون برای انتقال در مسافت های زیاد هزینه کمتری در بر دارد.این در حالی است که پنل های خورشیدی برق DC تولید می کنند.حال چطور برق DC را به شبکه AC تزریق کنیم؟

    پاسخ واضح و ساده است.از اینورتر های مخصوص سیستم خورشیدی استفاده می کنیم.یعنی در انتهای پنلها ، اینورترهای خورشیدی را قرار می دهیم.بسته به ابعاد نیروگاه می توانیم از یک یا چند اینورتر استفاده کنیم.در مطالب آینده به انتخاب تعداد اینورتر و تفاوت های آنها با یکدیگر اشاره خواهیم کرد.برای اطلاع از مطالب آینده پیشنهاد می کنم عضو خبرنامه ی همیار سولار شوید.

    یک اینورتر خورشیدی چه کاری انجام می دهد؟

    یک اینورتر خورشیدی برق dc را از آرایه های خورشیدی می گیرد و از آن برای تشکیل برق AC استفاده می کند.اینورترها مثل مغز سیستم هستند.در کنار تبدیل برق DC به AC،همچنین محافظت خطای زمین و آمار سیستم را فراهم می کنند،شامل ولتاژ و جریان مدارهای AC و DC،تولید انرژی و ردیابی نقطه بیشینه توان.

    اینورتر خورشیدی

    ول،نور خورشید به پنل خورشیدی در پشت بام برخورد می کند.پنل ها انرژی را به جریان DC تبدیل می کنند،که به اینورتر هدایت می شود.اینورتر برق DC را به AC تبدیل می کند که و سپس این برق به شبکه تزریق می شود.

    کوچک کردن

لطفا ابتدا وارد شوید تا بتوانید پاسخ دهید.

پرسش‌های مرتبط